[کمیته گزارشگران حقوق بشر->http://www.chrr.us/]: وحید شریفی، کودک ۱۳ ساله کار، روز ۱۳ فروردین ماه، در حالی که پس از فروش فال هایش قصد عبور از خیابان را داشت، دچار حادثه تصادف شد و درگذشت.
این اولین بار نیست، که یک کودک در حین کار در خیابان دچار حادثه شده و جانش را از دست می دهد.
وحید شریفی، از کودکان تحت پوشش” جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان” که در کلاس های سوادآموزی این جمعیت شرکت می کرد و در مقطع دوم دبستان درس می خواند، هفته گذشته در حالی که برای فروش فال بیشتر در روز طبیعت به خیابان رفته بود، برای همیشه میان فال ها و آرزوهایش ماند و رفت.
یکی از مددکاران “جمعیت” در یاداشتی در مورد مرگ وحید شریفی نوشته است:” بی سبب نیست که بزرگترین ترس بچه های کار هراس از مرگی فجیع است. مرگی نامعلوم، مرگی در روزمره ترین حالت زندگی !! زندگی این بچه ها مرگ است !! منظورم مرگ کودکی نیست ،مرگ لحظه ها نیست، مرگ آینده شان نیست، منظورم مرگ به معنای پایان زندگی است، مرگی که درست چند لحظه پس از فروش آدامس یا فال به ما رخ می دهد .وحید آخرین آدامس زندگی اش را به کدام مان فروخت؟”
در پیماننامه جهانی حقوق کودک، کار کودکان زیر ۱۵سال و نیز بهرهکشی از کودکان به هر نحو، چه در مناسبات اقتصادی و چه درمنازعات سیاسی منع شده است. همچنین کودک باید در برابر کاری که رشد و سلامت او را تهدید میکند، حمایت شود.
با وجود چنین اصولی و براساس آمار رسمی سازمان جهانی کار ۲۴۶ میلیون کودک در جهان مشغول به کار هستند که یک سوم آنها به خود فروشی و تجارت مواد مخدر و ۱۰۶ میلیون نفر از آنها به کارهای دیگر اشتغال دارند.
آمار رسمی این سازمان نشان میدهد که تنها در آسیا، ۱۲۷ میلیون کودک مشغول به کار هستند.
در ایران نیز، براساس آمارها، ۳۸۰ هزار کودک ۱۰ تا ۱۴ ساله در سراسر کشور کار ثابتی دارند و حدود ۳۷۰ هزار کودک به عنوان کارگر فصلی مشغول به کار هستند.
هر ساله تعداد قابل توجهی از کودکان به دلایل مختلف مجبور به ترک تحصیل میشوند و مشغول کارهایی چون واکسزنی، دستفروشی، زبالهگردی و کار در کارگاههایی هستند که برای آنها جز بیماری و دور ماندن از تحصیل که حق اولیه آنهاست، چیزی به همراه نخواهد داشت.
این در حالیست که طبق مادهی ۷۹ قانون کار جمهوری اسلامی ایران به کار گماردن افراد کمتر از ۱۵ سال ، ممنوع است؛ علاوه بر آن ایران به عنوان یکی از اعضای پیماننامهیجهانی حقوق کودک، طبق بند ۱ مادهی ۳۲ این پیماننامه باید حق کودک را برای برخورداری از حمایت در برابر بهرهکشی اقتصادی و انجام هر گونه کاری که ممکن است زیانبار باشد، خللی در تحصیلش وارد آورد، به سلامتی یا رشد جسمانی، ذهنی، اخلاقی و اجتماعی او آسیب رساند، به رسمیت بشناسد.
با این حال، عدم وجود قوانین مناسب حمایتی یکی از مواردی است که کودکان کار را در معرض آسیب های جدی قرار می دهد. در سال های گذشته،ناهماهنگی در دستگاههای دولتی سبب شده تا بحث حمایت و ساماندهی کودکان کار همچنان متولی مشخصی نداشته باشد. از اینرو هیچ آمار دقیقی در مورد تعداد کودکان کار در ایران وجود ندارد.
از سوی دیگر عدم حمایت مناسب دولت از انجمن های غیردولتی فعال در این زمینه، موجب شده است که این نهادها نیز برای پیشبرد اهداف خود همواره با مشکلاتی چون مشکلات مالی مواجه باشند.
بر اساس آخرین بررسی های سازمان جهانی کار
• به طور کل به ازای هر ۶ کودک در دنیا یک کودک، کار میکند. • ۲۱۸ میلیون کودک ۱۷-۵ ساله در کل دنیا کودک کار محسوب میشوند. • ۱۲۶ میلیون کودک در شرایط دشوار مشغول به کار هستند.