عکس ها از شادی امین

روز جمعه ۴ فوریه ۲۰۱۱

طبق معمول هر سال در همین فصل با گروه کوچکی اززنان با تفاوت های فکری و سنی مختلف به محل سمینار رسیدیم. قرار بود ساعت ۳ در محل سمینار نام نویسی ما انجام بگیرد. اتاق های خودمان را تحویل گرفتیم. به سمت کافه تریا در محل سمینار رفتم در آن جا دوستان نشسته بودند. با دیدن هریک از آنها خوشحال و شاد می شدم و با هم کلی به گپ زنی در مورد موضوعات مختلف می پرداختیم. دوستان برگزار کننده مرتب ما را به سالن فرا می خواندند من با صدای آنها به طرف سالن رفتم زمانیکه به سالن رسیدم چشمم به صحنه ای که برای اجرای برنامه ها ترتیب داده شده بود افتاد. از زیبایی صحنه حظ بصری بردم و به وجد آمدم. رفتم جلوی صحنه تا بتوانم آن همه زیبایی را از نزدیک ببینم و حسش کنم. نگاهم به سمت راست سالن افتاد یک سبد پر از گلهای رنگی روی یک میزپایه دار گذاشته شده بود. در سمت چپ صحنه تصویرمرگ ندا آقا سلطان که نماد جنبش مردمی ایران بود، روی یک صندلی آرام و با چشمان نیمه باز به تماشای ما نشسته بود. تابلوی او روی دیوار نبود بلکه روی صندلی در کنار ما، حرف می زد. و من تمام مدت در حیرت بودم که چرا این تصویر به من انرژی منفی نمی دهد چرا برای من خشونت را تداعی نمی کند.

در همان سمت چپ نزدیک صندلی ندا یک تک درخت زیبا که از گلهای رنگارنگ درست شده بود و یک سبد خیلی زیبا و پر از گل روبروی این درخت قرار گرفته بود. آره وقتی وارد سالن شدم این نوع از صحنه آرایی که معلوم بود در آن فکر و سلیقه بکار رفته است، نظرم را جلب کرد و آفرین گفتم به آن هایی که این فضا را بوجود آورده بودند. تصمیم گرفته بودم با ضبط کوچکم به ثبت تمام لحظات سمینار بپردازم. با خودم گفتم حالا که دوربین ندارم حداقل می توانم به شکل صوتی به ثبت خودمان بپردازم. ولی افسوس چنان محو صحنه شده بودم که فراموش کردم ضبط کوچکم را روی میز بگذارم.

افتتاحیه سمینار با حضور ۳ زن به نام های فریماه اصلی ، منیژه عرفانی، اشرف دهقان انجام شد.
آنها با هم دست به یک ابتکار جالبی زده بودند و به جمع آوری وقایع تاریخی- سیاسی جهان، در این ۳۰ سال اخیر پرداخته بودند. هر کدام از آن ها به خواندن بخشی از تاریخ بصورت کوتاه و تلگرافی پرداختند. سپس فریماه اصلی هم این نوشته ها را به صورت طومار به درختی که پر از گلهای زیبا بود و به همین منظور ساخته بودند، می بست. این نوشته ها که همان تاریخ ما زنان می باشد که بوسیله ما ساخته شده بود مانند یک راه طولانی طی می شد تا به صورت مکتوب به دست نسل جوان برسد. واقعن ایده ی زیبایی بود. برنامه با این کار زیبا از طرف گروه برگزار کننده شروع شد.

تکه هایی از وقایع مهم تاریخی- سیاسی در جهان که به آن اشاره کردند، از این قرار بود:

-با آغاز انقلاب ۵۷ قانون حمایت خانواده لغو شد.

– سال ۱۳۶۲ تصویب قانون مجازات اسلامی در مجلس و تعیین حکم ۷۴ ضربه شلاق برای عدم رعایت حجاب.

– روز ۱۶ اسفند ۱۳۵۷در پی سخنرانی خمینی در مدرسه ی رفاه که منجر به لغو قانون خانواده شده بود ۱۵ هزار زن با
شعار ما استبداد نمی خواهیم و چادر اجباری نمی خواهیم از دانشگاه تهران به طرف نخست وزیری حرکت کردند.

– فمینیست های امریکای لاتین روز ۲۱ نوامبر را به نام روز جهانی خشونت علیه زنان نام گذاری کردند. در این روز۳ خواهران میرابل از فعالین سیاسی در کشور دومینیکن بودند، که علیه رژیم نظامی در جمهوری دومینیکن اعتراض کردند و آنها را در یک تصادف ساختگی به قتل رساندند.

اولین سخنران روز جمعه شادی امین بود. با این عنوان «هموفوبیا و مقابله با آن، چالشی نو در جامعه ایرانی»
دنیا چگونه بود اگر انسان ها گرایش جنسی شان را می توانستند آزادانه بیان کنند. به راستی دنیا چگونه بود اگر کسی مجبور نبود به خاطر پذیرفته شدن توسط جامعه و خانواده و دست آخر معشوقش به ۱۱ عمل جراحی پر درد و پر خرج تن دهد تا ظاهر خود را منطبق با جنسیت مقبول ایجاد کند. دنیا چگونه بود که عموی جودیت باتلر می توانست مثل دیگران عادی زندگی کند. و مهناز پیش از ۲۰ سال رابطه ی مخفی با زنان می توانست با یکی از آنها که به او عشق می ورزد، زندگی مشترک را آغاز کند، دست در دست او در خیابان قدم بزند به مادرش دروغ نگوید و از زن بودن خود عاصی نشود و بالاخره بپذیرد که او هم جنس گرا است و از این گرایش خود شرم نکند.

شادی امین می گوید هموفوبیا (ترس از هم جنس گرایی) یک عارضه ی فرهنگی و بیماری اجتماعی است. او خاطر نشان می کند که هم جنس گرا ستیزی وحمله و خشونت در فضای اینترنتی و برخی محافل، علیه زنان لزبین ایرانی اوج گرفته است. علیه زنانی که علی رغم سختی و خطرات موجود در جامعه تصمیم گرفته اند که آنگونه که می خواهند زندگی خود را رغم بزنند. او می گوید برای اینکه جامعه ی مردسالار بتواند مناسبات موجود را تقویت کند در تلاش است تا برای حفظ برتری و جایگاه دگر جنس گرایان به اشکال مختلف با هم جنس گرایان به مقابله برخیزد. یکی ازعلل موجود رواج خرافات و اعتقادات مذهبی در جوامع می باشد. این حملات نشان می دهد که ما نتوانسته ایم آن طور که باید و شاید با این تحریکات عقب مانده و ارتجاعی مقابله کنیم. او در این بخش با ذکر نقل قول هایی از کسانی که تحت عنوان روشنفکر و آکادمیسین در اینترنت به فعالیت مجازی مشغولند، تلاش کرد نشان دهد که چطور مقاومت سازمان داده شده ای علیه هم جنس گرایان برای تحقیر و ایزوله کردن آنان انجام می گیرد. او در پایان سخنرانی به نقاط مثبت اشاره کرد و گفت اما هم جنس گرایان به ویژه زنان لزبین مرعوب این حملات نشده و بیشتر خود را علنی نموده اند، آنها عشق هایشان را علنی می کنند و با شجاعت به بیان دردها و رنج هایشان واجرای آرزوهایشان می پردازند. صفحات متعدد در فیس بوک از جمله صفحه ” بارونی ها” و هم چنین سایت های اینترنتی، مصاحبه ها و ترانه هایی که به شکستن این تابو می پردازند، نمونه هایی از این روند رو به رشد هستند. زنان لزبین و ترنس ایرانی در ماه نوامبر ۲۰۱۰ در پی نشستی سراسری که در تاریخ هم جنس گرایی در ایران بی نظیر است به تبادل نظر و سازمان دهی شبکه ارتباطی خود پرداختند. در آینده نیز برنامه هایی را در مقابله با هموفوبیا در سراسر جهان سازمان خواهند داد
امید اینکه این حس تفاهم و هم کاری در عمل نیز به بار نشیند.

بخش سوم برنامه ی روز جمعه به شعر خوانی سهیلا میرزایی اختصاص داده شده بود با عنوان” می افتم از دست ام”
سهیلا میرزایی شاعر و طاهره اصغری رقصنده به شیوه ی برشتی در میان جمعیت با حرکات موزون به شعر خوانی پرداختند.

روز شنبه ۵ فوریه ۲۰۱۱

شهین نوائی اولین سخنران روز شنبه، صحبت خود را تحت عنوان “جنبش های اجتماعی چیست؟” آغاز کرد.

محورهای بحث او عبارت بودند از:

– بررسی جنبش های رادیکال و رفرمیستی و اینکه هر کدام از جنبش ها به چه هدفی به وجود می آیند.
اینکه جنبش ها می توانند خواهان تغییر باشند و اینکه هر جنبش اجتماعی برای یک هدف معین و خاص بوجود می آید، مانند جنبش علیه آپارتاید جنسی، یا همین جنبش سبز که در آلمان بوجود آمده است.

– برخی ازجنبش ها ممکن است خواهان رفرم باشند ، برخی دیگراز جنبش ها ممکن است خواهان تغییر بنیادی باشند ، برخی دیگر از جنبش ها نه رادیکال هستند نه خواهان رفرم بلکه ارتجاعی می باشند مانند جنبش ضد سقط جنین

– انقلاب ۵۷ که بخش عظیمی از زنان نیز در آن شرکت داشتند با آگاهی جنسیتی همراه نبود ورهایی زن را در مسئله ی اقتصادی می دید. فاکتور اقتصادی یکی از فاکتورهای رهایی زنان می باشد نه تمام فاکتور و اینکه سازمان های چپ آن دوره به فاکتور فرهنگی و جنسیتی اهمیت نمیداند و حل تمام این مسائل را دربه پیروزی رسیدن سوسیالیسم می دیدند. به هر حال ما شاهد آن بوده ایم که بخشی از این جنبش ها به قدرت نزدیک شده اند و عضوی از قدرت حاکم یا به زائده های حکومتی تبدیل شده اند. هر جنبشی به معنی یک گام به پیش نیست.

– … صحبت شهین نوائی را می توانید از طریق فایل صوتی گوش دهید.

سخنران بعدی روز شنبه مژده نورزاد بود با عنوان “جنبش زنان ایرانی و مشکل حجاب”

سوره ی نور در قرآن با صراحت تمام به حجاب در مورد زنان مسلمان می پردازد. ، قدمت حجاب به دوران قبل از ادیان می رسد. ، ادیان به تئوریزه کردن حجاب پرداختند. ، با حجاب زن یک جنس است که صاحبش پدر و برادر و همسرمی باشد.

یکی از بزرگترین اشتباهات فاحش سیاسی سازمان های چپ آن زمان حمایت نکردن آنها از تظاهرات اسفند ۵۷ می باشد. بسیاری از ما زنان اشتباه سازمان های سیاسی را می بینیم، و به درستی هم می بینیم، ولی اشتباه، سکوت و سیاست های دولت موقت، جبهه ی ملی و نهضت آزادی را نمی بینیم.

کمپین یک میلیون امضا به روشنگری در میان مردم پرداخت و این برای من اهمیت زیادی دارد، ولی اینکه چرا کمپین مسئله حجاب را به عنوان مطالبه مطرح نمی کند به نظرمن دلیل آن به غیر از سرکوب وجود گرایش اصلاح طلبی در کمپین می باشد، البته کمپین یک جمع هم گون نیست، ولی جو غالب در دست آنها می باشد.

برخی از زنان که در خارج کشور ساکن می باشند و سرکوب رژیم در این جا وجود ندارد، حجاب را نه به عنوان نماد کنترل بدن زن می بینند و نه به عنوان نماد کنترل سکسوالیته. حجاب و کنترل سکسوالیته حوزه ی اقتدار مرد و مردسالاری می باشد، می بیند. در مودر حجاب کودکان خیلی ها به عنوان دفاع از آزادی مذهب نمی خواهند به این مقوله بپردازند. کودک چگونه اختیاری حجاب را انتخاب نموده است. روسری برای کودک در مدرسه یک تیکه پارچه نیست بلکه او را از شنا و سفرهای مدرسه و دیگر امکانات اجتماعی که به رشد فکری و جسمی و روانی او کمک می کند باز می دارد. روسری دیگر یک مسئله ی شخصی و عرفی ومذهبی نیست بلکه یک سیاست است. ما باید مارش اسلامیست ها را جدی بگیریم.

سیمین اصفهانی سخنرانی خود را با عنوان “نگاهی به گفتمان و افق های فکری مبارزات زنان در سی سال گذشته” انجام داد.

او بحث خود را در یک جزوه ی ۱۶ صفحه ای تهیه کرده است که این بحث به سه بخش تقسیم شده است.

بخش اول بحث در مورد روز شمار یا تاریخ شمار این ۳۰ سال می باشد. او بحث خود را در چند بخش توضیح داد،نگاهی به جنبش هم گرایی در کمپین یک میلیون امضا. جایگاه و نقش جنبش زنان بعد از انتخابات و رویدادهای بعد از آن. بررسی جنبش زنان در ایران و خارج از کشور. او به نقد هم گرایی می پردازد.

او در ادامه ی بحث خود به نقد گروهی از فعالان جنبش زنان پرداخت که با راه انداختن جریانی با عنوان هم گرایی زنان در انتخابات و مسائل مربوط به آن شرکت کردند و با دفاع خود از کاندیداتوری ریاست جمهوری خواستار برابر طلبی شدند در حالی که در این حکومت بر طبق قانون اساسی این رژیم کوچکترین احقاق حق زنان مغایر با مذهب اسلام (شیعه ی اثنی اشعری)می باشد و هر نوع سازش و ایجاد توهم با یک حکومت مذهبی جز نابودی حقوق زنان هیچ دستاوردی ندارد. او می گوید کمپین ضد سنگسار در ابتدای بوجود آمدنش خیلی خوب حرکت کرد تا جاییکه بخشی از نیروهای مترقی حقوق بشری از او حمایت و به دلیل اینکه آنها به جدایی دین از دولت متعقد نیستند و می خواهند در چهار چوب قانون حرکت کنند این حرکت بی ثمر ماند.

آخرین سخنران الهه ی امانی بود با عنوان “گفتمان جنسیت و قدرت در جنبش سبز و جنبش زنان”

تخلف انتخاباتی بغض ۳۰ ساله ی مردم ایران راترکاند. با شعار رای من کو شروع شد و به مرگ بر دیکتاتور انجامید. –
– حضورزنان از نسل های مختلف در جنبش.
– جمهوری اسلامی با تحمیل حجاب اسلامی برای خود هویت اسلامی کسب کرد، حجاب ستون فقرات جمهوری اسلامی است.
– حذف زنان از جامعه.
– مروری به جنسیت و قدرت.
– چگونگی سلطه ی قدرت بر جنسیت و اینکه چطور قدرت در روند سلطه به تولید و باز تولید خود می پردازد.
– مناسبات افراد با قدرت است که به قدرت معنا می دهد و فرودست و فرادست را به وجود می آورد.
– ساختارها و مناسبات جنسیتی در جامعه را گروه های سیاسی که در جامعه قرار دارند تعریف می کنند.
– تلاش برای مهندسی جنسیتی جامعه امری است که قدرت حاکم از آغاز به آن پرداخته است.
– جنبش زنان از دید من به این معنا است ،که گروه ها، تشکل ها، و شبکه ها ی زنان با فعالیت آگاهانه ی خودش بتواند به فرهنگ سازی بپردازد و ادبیات فمینیستی زنان را بوجود بیاورد تا بتواند برگفتمان جنسیتی در جامعه تاثیر بگذارد.
– هیرارشی قدرت درسیستم شبکه ای و افقی کمتر به چشم می خورد.
– به دلایل عدیده جنبش زنان نتوانست با دیگر جنبش های اجتماعی پیوند پر رنگی برقرار کند.

– زنان باید در مبارزات صف مستقل خودشان را داشته باشند در حالیکه با جنبش های وسیع تر اجتماعی همراه می شوند، مطالبات خودشان را خواهان باشند.
– او به اهمیت مسئله ی حجاب اشاره کرد که چطور جمهوری اسلامی با حجاب اجباری هویت اسلامی کسب کرد
– ادبیات فمینیستی در طیف وسیع و متنوع خود به موضوع قدرت و مناسبات قدرت پرداخته است و موقعیت فرو دست و جنس دوم بودن زنان را از منظر ستم و تبعیض جنسیتی و لایه های دیگر تبعیض مانند تبعیض نژادی و قومی پرداخته است که این تبعیض ها با هم تلاقی می کنند و حلقه ی مشترک آنها مناسبات قدرت می باشد.

در ادامه ی برنامه طاهره ی اصغری با سکوت رقص خود را آغاز کرد.

او توانسته است با حرکات موزون تمام حس های خود را با رقص به تصویر بکشد و به آن معنا بدهد. او با آهنگ مولوی رومی از آلبوم شهرام ناظری به رقص ادامه داد و در آخر به اجرای رقص عربی با آهنگی از ام کلثوم پرداخت.
در پایان با رقص وموزیک به پایکوبی وشادی پرداختیم.

روز یکشنبه ۶ فوریه ۲۰۱۱

روز پایانی سمینار اختصاص داده شده بود به معرفی ایده ها، وتجربیات کاری در زمینه های مختلف. از جمله …

آرشیو اسناد و پژوهش های ایران- برلین

گلرخ جهانگیری از برلین به معرفی آرشیو پرداخت.
از سال ۱۹۹۲ آرشیو در برلین بوجود آمد و هدف از این کار جمع آوری تجارب تاریخی- سیاسی احزاب، هم قبل از انقلاب ۵۷ و هم بعد از سرکوب این جریانات، می باشد. آرشیو برلین یک نهاد غیر انتفاعی و خود گردان می باشد. و دیگر آن که آرشیو یک بخش زنان دارد که تمام نشریات و بریده های جراید و کتاب های مربوط به تاریخ ما زنان را جمع آوری نموده است.

او در ادامه گفت هر کسی از هر جای دنیا می تواند از تمام این امکانات استفاده کند و در خاتمه برای ادامه ی کار آرشیو در خواست کمک مالی نمود و از شرکت کنندگان خواست در صورت تمایل به این شماره حساب کمک های مالی خود را واریز نمایند.

Archive f[r Forschung und Dokumentation iran- Berlin e.V

Konto-Nr: 1110009069

BLY: 10050000

سیمین از فرانکفورت به معرفی دفتر مشاوره زنان ایرانی پرداخت.
او اشاره کرد که در کنار گروهای دختران جوان، زنان میان سال و زنان تنها مرکزی به نام” نهال” برای فعالیت زنان هم جنس گرا ایجاد شده است. در این مرکز کلاسهای زبان آلمانی و مشاوره حقوقی و آموز ش هایی در زمینه ی مبارزه با خشونت از جمله فعالیت ی دیگر این دفتر می باشد.

مهنوش ازبرلین گزارشی از اولین نشست هم جنس گرایان ایرانی در تاریخ ۱۹تا ۲۱ نوامبر ۲۰۱۰ درفرانکفورت داد
سپس او به تشریح این سمینار ۲ روزه پرداخت در این سمینار به بررسی اهداف و خواسته های اعضا شرکت کننده پرداخت. سپس مهنوش به معرفی وب سایت این گروه پرداخت و تاکید به همکاری با دیگر فعالین زنان به هر شکلی که می توانند مانند برگزاری سمینارهای یک روزه با سخنرانی هایی در این ارتباط وپخش فیلم، نمایش، موسیقی و سایر برنامه های هنری.

جمع آوری کارهاییکه در زندان صورت گرفته است

منیره براداران طرحی را در سمینارمطرح کرد
با عنوان ثبت کارهایی که در زندان بوسیله ی زندانیان چه به صورت نقاشی، کارهای دستی،نامه های زندان، و هر آنچه که زندانی در آنجا انجام داده است را بتوانیم به نمایش بگذاریم. این طرح مورد استقبال زنان شرکت کننده قرار گرفت و قرار شد هر شهری که امکان برگزاری نمایشگاه دارد این کاررا انجام دهد. و در آخر قرار شد دوستان زندانی در این رابطه با منیره برادارن تماس بگیرند.

گروه کاری مقابله با حجاب

اکرم موسوی از کلن به معرفی کمپین مقابله با حجاب پرداخت. او کارهایی را که بوسیله ی گروه کاری مقابله با حجاب تا به امروز انجام گرفته است، اعلام نمود. برگزاری پالتاک های عمومی در رابطه با حجاب با عنوان های”ریشه های تاریخی و مذهبی حجاب و کارکرد آن به عنوان ابزارخشونت روزمره بر زنان و کودکان و راه های مقابله با حجاب در ایران و خارج از ایران” معرفی کتاب خانم سیران آتش به نام ” اسلام به یک انقلاب جنسی نیاز دارد” و ارائه ی کار گروهی تحت عنوان” چرا با حجاب کودکان مخالفیم” می باشد.

هدف از تشکیل این کمپین دفاع از مبارزات آزادی خواهانه ی زنان چه در ایران و چه در خارج از ایران و بخشی از مبارزه با پدر مردسالاری و تهاجم اسلامیست ها می باشد.
من از شما عزیزان تقاضا می کنم بیاییم با کمک یکدیگر به عمیق کردن این مقوله بپردازیم.
برای تماس با ما می توانید با ایمیل شبکه همبستگی با مبارزات زنان ایران تماس بگیرید.

ایمیل تماس:
iran.women.solidarity@googlemail.com

پروین ثقفی از فرانکفورت با اشاره به ضعف و مشکلات فعالیت به زبان آلمانی چه در زمینه ی کتبی و چه شفاهی طرحی را مبنی بر ایجاد یک گروه کاری ترجمه پیشنهاد داد.

درروز پایانی سمینار از برگزارکنندگان قدر دانی به عمل آمد و در آخر موضوع سمینار بعدی تعین شد با این عناوین:

۱ـ راه کارهای عملی مقابله با حجاب، آزادی انتخاب پوشش، جنسیت و عشق و ارتباط این موضوعات با مذهب

۲ـ چرا جنبش زنان نتوانست در حرکت اعتراضی ۸۸ نقش کلیدی داشته باشد؟

میزبان سال ۲۰۱۲ شهر برلین می باشد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *