پارلمان اروپا سرکوب معترضان در ایران را محکوم کرد

پارلمان اروپا در آخرین نشست خود در سال ۲۰۱۹ با تصویب قطعنامه «استفاده گسترده و نامتناسب از خشونت توسط دولت ایران علیه اعتراضات مسالمت‌آمیز»، کشتار و بازداشت‌های گسترده در جریان اعتراضات آبان ۹۸ در ایران را محکوم کرد.


گور عده‌ای از کشته‌شدگان در اعتراضات آبان ۹۸ که شبانه دفن شده‌اند. احتمالاً در مریوان (عکس: توییتر معترضان)

پارلمان اروپا در این قطعنامه با استناد به معاهده‌های بین‌المللی حقوق بشری و همچنین با استناد به گزارش گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در ایران در ۱۷ دسامبر سال گذشته که به نقض حقوق بشر در ایران از جمله بازداشت دوتابعیتی‌ها و نقض حقوق اقلیت‌ها اشاره کرده بود، اعلام کرد که نیروهای لباس شخصی و بسیج دست به کشتار وسیع معترضان در جریان اعتراضات آبان ۹۸ زده‌اند و تنها در استان خوزستان بیش از یکصد نفر از معترضان غیرمسلح را به قتل رسانده‌اند. در این قطعنامه پارلمان اروپا با اشاره به بازداشت‌های گسترده، اعلام کرد که نهادهای اطلاعاتی همچنان در حال شناسایی معترضان و سرکوب جامعه مدنی هستند. در این بیانیه همچنین به این موضوع هم اشاره شده که هرچند گاه یک بار جنازه برخی از معترضان در سدها و رودخانه‌های کشور یافت می‌شود.

پارلمان اروپا در این قطعنامه با شناسایی حقوق اقلیت‌ها و تأیید کشتار و سرکوب اعتراضات مسالمت‌آمیز در ایران، از جمهوری اسلامی خواست:

همه بازداشت‌شدگان را بدون هیچ قید و شرطی آزاد کند،

اختلال در اتصال ایران به شبکه اینترنت جهانی را برطرف کند

و همچنین بر حق آزادی بیان و حق برگزاری آزادانه تجمعات تأکید کرد.

پارلمان اروپا با این قطعنامه از سازمان ملل درخواست کرد که از طریق گزارشگر ویژه حقوق بشر، ابعاد کشتار و سرکوب اعتراضات اخیر در ایران را بررسی کند.

روز گذشته جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از تصویب این قطعنامه در سخنانی در پارلمان اروپا در استراسبورگ خاطرنشان کرد که اتحادیه اروپا به سرکوب اعتراضات آبان در ایران بی‌تفاوت نمی‌ماند.

بورل پیش از این ۸ دسامبر/ ۱۷ آذر با انتشار بیانیه‌ای خشونت گسترده جمهوری اسلامی در برابر معترضان را «غیرقابل قبول» خواند و اعلام کرد که واکنش نیروهای امنیتی ایران متناسب با تظاهرات مسالمت‌آمیز مردم نبوده و کشته‌ها و مجروحانی زیادی را سبب شده است.

جمعه ۲۴ آبان اعتراضات در اهواز، سیرجان و مشهد آغاز شد و به زودی به سایر شهرهای ایران هم سرایت کرد. سرکوب‌ و کشتار اما از شامگاه یکشنبه ۲۷ با سخنان علی خامنه‌ای در حمایت از تصمیم فراقانونی سران قوا برای افزایش قیمت بنزین و از کار انداختن مجلس شورای اسلامی و قطع اتصال ایران به شبکه جهانی اینترنت کلید خورد. پارلمان اروپا با استناد به آخرین گزارش عفو بین‌الملل تعدادکشته‌شدگان را ۳۰۴ نفر تخمین زده و به سخنان ابوالفضل بهرام‌پور در صدا و سیمای جمهوری اسلامی هم اشاره کرده که با استناد به سوره مائده خواهان زجرکش کردن معترضان بازداشتی شده بود.

سه‌شنبه گذشته محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه در جمع سفیران خارجی ادعا کرد که معترضان تروریست و داعشی بوده‌اند. علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی هم معترضان را اشرار نامید و در پنجمین روز اعتراضات آن‌ها را با دشمنی اشغالگر یکسان دانست و اعلام پیروزی کرد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *