عدالت برای ایران : روز ۱۲ تیر ماه ناوی پیلای، کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در رابطه با اعدام راضیه ابراهیمی که در پی ازدواج اجباری در سن ۱۴ سالگی، مرتکب قتل شوهرش شده، ابراز نگرانی کرد در حالی که بیش از یک سوم نوعروسان ایرانی طی سالهای ۱۳۸۵-۱۳۹۲کمتر از ۱۹ سال داشته اند.
تحقیقات تازه «عدالت برای ایران» نشان می دهد که آمار ازدواج دختربچههای زیر ۱۵ سال در ایران طی سالهای ۱۳۸۵-۱۳۹۲ رشد صعودی داشته است. بر اساس جدیدترین آمار منتشر شده از سوی سازمان ثبت احوال ایران در ۹ ماهه نخست سال ۱۳۹۲ بیش از پنج درصد زنانی که ازدواج کردهاند٬ کمتر از ۱۵ سال سن داشتهاند. بر اساس همین آمار طی این هفت سال همواره بیش از یک سوم زنانی که ازدواج آنها ثبت شده زیر ۱۹ سال بوده است. بر اساس قوانین بینالمللی که ایران متعهد به اجرای آن است، افراد زیر ۱۸ سال کودک محسوب می شوند. با وجود اینکه تقسیمبندی سنی آماردهی رسمی ایران مشخص نمیکند که چه تعداد ازاین دختربچهها زیر ۱۸ سال داشته و چه تعدادی بین ۱۸ تا ۱۹ بودهاند٬ بالا بودن رقم دخترانی که زیر سن ۱۹ سال ازدواج میکنند٬ هشداری برای دقیق شدن در این زمینه است.
کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز دوازدهم تیرماه جاری در حاشیه اجلاس ۵+۱ در وین٬ گفت که نگرانی درباره وضعیت حقوق بشر ایران هم باید در مذاکرات با کشورهای ۱+۵ گنجانده شود. او پیش از این نیز در سوم تیر ماه جاری طی بیانیهای، خواهان لغو اعدام راضیه ابراهیمی شده بود.
راضیه ابراهیمی که در ۱۴ سالگی تن به ازدواج اجباری و زودهنگام داد و در ۱۵ سالگی نخستین فرزندش را به دنیا آورد٬ پس از آنکه بارها در معرض خشونت فیزیکی و روانی شوهرش قرار گرفت٬ در سن ۱۷ سالگی مرتکب قتل او شد. این زن ۲۱ ساله که یکبار حکم اعدامش به دلیل ارتکاب قتل در سن زیر ۱۸ سال متوقف شده٬ هماکنون در معرض خطر جدی اعدام قرار دارد.
«عدالت برای ایران» با استقبال از سخنان کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در رابطه با گنجاندن بررسی وضعیت حقوق بشر ایران در مذاکرات هستهای، خواهان توجه ویژه جامعه بینالمللی به مساله به ازدواج دختربچهها در ایران است و اعلام میکند که یک سوم زنان متاهل ایرانی، همچون راضیه ابراهیمی قربانی ازدواج زودهنگام هستند.
افزایش مداوم آمار ازدواج دختران زیر ۱۵ سال
آمار جدید منتشر شده از سوی سازمان ثبت احوال ایران در انتهای سال ۱۳۹۱ و ۹ ماهه نخست سال ۱۳۹۲ نشان میدهد که با وجود کاهشی اندک در آمار ازدواج دختربچههای ۱۹-۱۵ ساله در ایران٬ آمار ازدواج دختربچههای زیر ۱۵ سال طی این مدت افزایش داشته است. در واقع به نظرمیرسد دختربچههای زیر ۱۰ سال که توان مقاومت در برابر خواسته والدین و اجبارهای تحمیل شده از سوی عرف و مذهب و قانون را ندارند٬ همچنان سال به سال بیشتر قربانی ازدواج زودهنگام میشوند.
بر اساس آمار رسمی سازمان ثبت و احوال ایران، در سال ۱۳۹۱ازدواج نزدیک به ۴۱ هزاردختر کمتر از ۱۵ سال ثبت شده و آمار ثبت ازدواج دختران بین ۱۵ تا ۱۹ سال نیز بیش از ۲۶۵ هزار بوده است.[۱] این در حالی است که در سال ۱۳۹۰ تعداد ازدواج های ثبت شده دختران زیر ۱۵ سال، نزدیک به ۴۰ هزار اعلام شده بود[۲] و در سال ۱۳۸۵ نیزبیش از۳۳ هزار دختر زیر ۱۵ سال ازدواج کردهاند.
ایران، عضو کنوانسیون جهانی حقوق کودک و میثاق بینالمللی حقوق مدنی-سیاسی است که در هر دو آنها ازدواج زیر سن رشد و بدون رضایت واقعی، ممنوع شده است. گزارشگر سازمان ملل متحد درباره بردگی، ازدواج اجباری را یکی از اشکال بردگی مدرن اعلامکرده است. این در حالی است که سن ازدواج دختران در ایران ۱۳ سال است و حتی زیر سن ۱۳ سالگی، پدر یا جد پدری به شرطی که موافقت یک قاضی را جلب کنند می توانند فرزند خود را به عقد دیگری در بیاورند.
آمار ازدواج دختربچهها طی سالهای ۱۳۸۵-۱۳۹۲ در ایران بر حسب درصد
آمار رسمی ارایه شده حاکی از این است که دست کم ۳۶.۸۴ درصد زنان ایرانی که در سال ۱۳۹۱ ازدواجشان به صورت رسمی ثبت شده زیر ۱۹ سال داشتهاند.بر اساس آماری جزییتر، در ۳۱٬۹۴ درصد ازدواج های ثبت شده در سال ۱۳۹۱، “زوجه”بین ۱۵ تا ۱۹ سال سن داشته و ۴.۸۹ درصد ازدواجهای ثبت شده مربوط به دختربچههای زیر ۱۵ سال بوده است.
این آمار همچنین نشان می دهد، در سال ۱۳۹۱ دست کم ۲۳۵ نفر از دختران زیر ۱۵ سال با مردان بالای ۳۵ سال ازدواج کرده اند،نزدیک به ۱۰۰ تن از دختران زیر ۱۵ سال با مردان بالاتر از ۴۰ سال و ۶۰۲ نفر از دختران بین ۱۵ تا ۱۹ سال نیز با مردان ۴۰ سال به بالا ازدواج کردهاند.
جدیدترین آمارهای اعلام شده از سوی سازمان ثبت احوال ایران مربوط به۹ ماه نخست سال ۱۳۹۲ است، بر اساس این آمار، ازدواج نزدیک به ۳۱ هزار دختربچه زیر ۱۵ سال طی این مدت به ثبت رسیده و در حدود ۱۷۸ هزار تن از زنانی که طی این مدت ازدواج کرده اند نیز بین ۱۵ تا ۱۹ سال داشتهاند. با این حساب طی ۹ ماه نخست ۱۳۹۲ دست کم ۳۶.۰۱ درصد زنانی که ازدواجشان در ایران ثبت شده کمتر از ۱۹ سال داشتهاند .[۳]
این آمار همچنین نشان میدهد که در ۹ ماه نخست ۱۳۹۲ درصد ازدواج دختران زیر ۱۵ سال به نسبت سال ۱۳۹۱افزایش داشته و طی این مدت ۵.۳۳ درصد ازدواج کل ایران مربوط به دختربچههای زیر ۱۵ سال بوده است. همچنین ۳۰.۶۷ درصد از زنانی که ازدواجشان ثبت شده نیز بین ۱۵ تا ۱۹ سال داشته اند.
این گزارش بر اساس آمار اعلام شده در تارنمای سازمان ثبت احوال ایران و همچنین تارنمای اداره ثبت احوال استانهای مختلف ایران تهیه شده و تعداد ازدواجهای ثبت نشده قطعا بسیار بیشتر است.
مقایسه تعداد ازدواج های دختران طی سالهای ۱۳۸۵-۱۳۹۲
آمار ازدواج دختربچهها در استانهای مختلف ایران
سازمان ثبت احوال آمار کلی ازدواج بر اساس تفکیک سنی زوجین را تا ۹ ماه نخست سال ۱۳۹۲ اعلام کرده است اما چنین آماری در تمامی استانها در دسترس نیست. با این حال آمار محدودی که بر اساس تفکیک استانی اعلام شده نیز حاکی از این است که ازدواج دختربچهها محدود به مناطق خاصی از ایران نیست . به عنوان نمونه در سال ۱۳۹۱ در هفت استان تهران٬ خراسان شمالی٬ خراسان جنوبی، آذربایجان شرقی، گیلان، مازندارانو کرمانشاه، آمار ازدواج بر اساس تفکیک سنی زوجین اعلام شده ودر تمامی این استانها با آمار بالای ازدواج دختربچهها روبروهستیم . در استان همداننیز با وجود اینکه آمار دقیقی از وضعیت ازدواج دختران منتشر نشده، اما بر اساس اعلام اداره ثبت و احوال این استان در ۹ ماه نخست ۱۳۹۱ دستکم ۳۸.۱۲ درصد کل ازدواجهای این استان مربوط به ازدواج دختران ۱۵ تا ۱۹ سال بوده است.[۴]
در برخی استانها نیز اگرچه تفکیک در سال ۱۳۹۱آماری بر اساس سن ازدواج منتشر نشده، اما آمار گروه سنی مادرانی که در آن سال زایمان کرده اند، تصویری از وضعیت ازدواج دختربچهها ر ارائه می دهد. به عنوان مثال در استان اردبیلدر سال ۱۳۹۱، مادران ۵۳ تن از نوزدان تازه متولد شده کمتر از ۱۵ سال داشتند و ۳۱۷۷ زن بین ۱۵ تا ۱۹ سال نیز در آن سال مادر شدند.[۵] در همین استان در سال ۱۳۹۲ دست کم ۵۴ زن که کمتر از ۱۵ سال سن داشتند مادر شدند و ۲۲۴۰ تن از زنانی که زایمان کردند نیز بین ۱۵ تا ۱۹ سال سن داشند.[۶]
تعداد ازدواجهای ثبت شده دختران در سال ۱۳۹۱ در برخی استانهای ایران
عدالت برای ایران مهر ماه ۱۳۹۲ در گزارشیمفصل وضعیت ازدواج دختربچهها در ایران را بر اساس آمار رسمی منتشر شده طی سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ بررسی کرد. بر اساس یافته های این گزارش ازدواج دختربچه های زیر ۱۵ سال در سال ۱۳۹۰ نسبت به سال ۱۳۸۵، دستکم ۳۵ درصد رشد کرده بود و در سال ۱۳۹۰ دستکم ۱۵۳۷ دختر زیر ۱۰ سال و ۲۹۸۲۷ دختر ۱۰ تا ۱۴ ساله ازدواج کرده بودند.