پنج شنبه 7 ژوئیه 2022
None
در دههی سوم قرن بیستویکم، شاهد موج و روندی کلان برای بازپسگرفتن حقوق کسبشدهی زنان نهتنها در کشورهای سه قاره، به ویژه آسیای غربی، آفریقای شمالی و آسیای جنوبی، بلکه در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی هستیم. در آمریکا پس از قریب به نیمقرن قانون حق زنان به انجام سقط جنین یا «رو در مقابل وید» (Roe Vs. Wade) در خطر جرمانگاری توسط دادگاه عالی آمریکا است؛
روندی که در سالهای اخیر در تعدادی از ایالات، از جمله تگزاس و کلرادو آغاز شده. در اروپا از سال ۲۰۱۰ شش کشور حقوق جنسی و باروری زنان و سقط جنین را محدود کردند و این روند رشدیابنده به نظر میرسد؛ البته در مقابل این روند کلان جهانی شاهد آنیم که زنان در آرژانتین, ایرلند و کلمبیا و نیروهای مترقی و هوادار حقوق انسانی زنان و دختران حق زن بر بدن خود را قانونی کردهاند. محدودیتها دربارهی برخورداری از بهداشت جنسی و باروری، حقوق انسانی زنان و کودکانِ دختر که از حقوق پایهای انسانی است؛
در کشور ما، ایران نیز شدیدتر از پیش اعمال میشود. چنین تغییراتی فرآیند برآمدن دو روند کلان جهانی در زمینهی رشد بنیادگرایی و واپسگرایی در کلیهی مذاهب و رشد نیروهای راست و پوپولیستی در کشورهای اروپا و آمریکای شمالی است؛ دو روندی که اینها اگرچه در جغرافیای جهانی اینجا و آنجا از نظر سیاسی در تقابل قرار میگیرند، اما وجوه مشترک زیادی در بازپسگرفتن حقوق زنان دارند.
نهادهای حقوق بشری و کنوانسیونهای جهانی اما رهنمودهای روشن و دقیقی دربارهی نیاز زدودن جرمانگاری سقط جنین دارند و دولتها موظف به پاسخگویی در برابر آنند. دستیابی به خدمات سقط جنین و بهداشت باروری برای تمام زنان و دختران زیر سن هجده سال در تطابق با حق زندگی است و تضمین سلامتی یک حق پایهای برای کلیهی انسانهاست و میبایست مورد احترام قرار گیرد.
در بسیاری از کشورها مواردی از سقط جنین قانونی بوده و تا دو دههی قبل تنها در معدود کشورهایی با اکثریت مسلمان یا کاتولیک محدودیت کامل وجود داشته. محدودیت و جرمانگآری سقط جنین در سندی از طرف شورای حقوق بشر سازمان ملل و به ویژه کمیتهی بررسی کنوانسیون رفع هرگونه تبعیضی علیه زنان مشروح و روشن قید کرده که چرا دولتها میبایست خدمات و تسهیلات در مورد دسترسی به حقوق جنسی و باروری زنان، از جمله سقط جنین, روشهای پیشگیری از باروری، آموزش حقوق جنسی و باروری به دختران را در چارچوب تعهدات خود به کنوانسیونها و حقوق بینالملل فراهم کنند. این حقوق در روح و متن تعهدات بینالمللی زیر قید شده:
اعلامیهی جهانی حقوق بشر
کنفرانس بینالمللی جمعیت و توسعه در سال ۱۹۹۴ در قاهره
سند نهایی کنفرانس پکن، چهارمین کنفرانس جهانی زنان در سال ۱۹۹۵
کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان
کنوانسیون حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی
در متن این اسناد بینالمللی حق زنان به زندگی، حق زنان به بهداشت جنسی و باروری، حق زنان به حریم خصوصی، حق زنان به تصمیمگیری دربارهی بدن خود، حق زنان به حقوق اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی، حق زنان به زندگی بدون تبعیض، بدون شرم، انگزنی و سرافکندگی دربارهی دسترسی به امکانات سقط جنین به طور مشروح آمده.
ادامه در اینجا
https://www.peace-mark.org/134-2